Selasa, 15 Mac 2011


     LONDON     -  SEPASANG KEMBAR LELAKI,CAMERON DAN TYLER WINKLEVOSS DARI AMERIKA SYARIKAT(AS),MENDAKWA PENGASAS LAMAN  JARINGAN SOSIAL FACEBOOK,MARK ZUCKERBERG BERHUTANG  DENGAN MEREKA SEBANYAK $310 JUTA(RM1.5 BILLION).

      DALAM WAWANCARA DENGAN  SEBUAH AKHBAR BRITAIN YANG DISIARKAN KELMARIN,PASANGAN KEMBAR TERSEBUT MENYUARAKAN PERASAAN TIDAK PUAS HATI  KERANA MEREKA  YANG  BERSUSAH PAYAH MENCIPTA LAMAN WEB JARINGAN SOSIAL TETAPI ZUCKERBERG,26,DAN FACEBOOK YANG MENDAPAT NAMA.

       KAMI TIDAK BENCIKAN MARK ZUCKERBERG.KAMI  CUMA KASIHANKAN DIA KERANA KAMI BERPENDAPAT DIA TIDAK MEMBEZAKAN PERBUATAN YANG BERMORAL DAN YANG TIDAK BERMORAL.”KATA CAMERON.


       DIA MEMBUAT KOMEN TERSEBUT KETIKA DITANYA TENTANG  KEPUTUSAN MEREKA UNTUK SEKALI  LAGI MENYAMAN ZUCKERBERG DI MAHKAMAH AS BAGI MENUNTUT GANTI RUGI $310 JUTA KERANA MENDAKWA PEMUDA ITU  MENCURI IDEA MEREKA MENCIPTA FACEBOOK.

       SEBELUM INI,PADA TAHUN 2008,PASANGAN KEMBAR ITU BERSETUJU UNTUK MENYELESAIKAN PERSENGKETAAN MEREKA DI LUAR MAHKAMAH DENGAN ZUCKERBERGBERSETUJU MEMBAYAR MEREKA $12.4 JUTA (RM61 JUTA)DALAM BENTUK WANG TUNAI DAN $28 JUTA(RM138 JUTA) LAGI DALAM BENTUK SAHAM FACEBOOK.

        NAMUN,LEBIH DUA TAHUN KEMUDIAN,PASANGAN KEMBAR BERUSIA 29 TAHUN ITU MERASAKAN PENYELESAIAN TERSEBUT TIDAK ADIL BUAT MEREKA.

          MEREKA BERKENALAN DENGAN ZUCKERBERG DI  SEBUAH PUB LAPAN TAHUN LALU KETIKA KETIGA-TIGANYA MASIH MENUNTUT DI UNIVERSITI  HARVARD DI AS.
 
          PASANGAN  TERSEBUT MENDEDAHKAN KONSEP LAMAN WEB SOSIAL MILIK MEREKA ITU KEPADA ZUCKERBERG YANG KEMUDIAN MENGEMBANGKAN IDEA TERSEBUT UNTUK MENGHASILKAN FACEBOOK.

         FACEBOOK YANG DILANCARKAN PADA 2004 KINI BERNILAI $31 BILLION (RM152 BILLION)SEKALI GUS MEMBOLEHKAN ZUCKERBERG MENDAPAT GELARAN ANTARA BILIONAIR TERMUDA DI DUNIA.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan